De gezondheidsbus als deelnemer van de FICHe-accelerator

 Als je het afgelopen jaar met ons gesproken hebt, dan weet je waarschijnlijk wel wat ons doel is. De zorg twee keer beter en twee keer goedkoper maken. De BETERapp was de eerste stap. Gaandeweg zijn we bevestigd in ons denken, Quantified Self is de toekomst. We krijgen steeds vaker de vraag: “Kan de BETERapp ook gekoppeld worden aan het Electronisch Cliënten Dossier van onze organisatie?” En ja, dat kan! Echter: er zijn zoveel apps en zoveel systemen te koppelen dat het stuk voor stuk bouwen van een koppeling onbegonnen werk is. De zorg wordt er ook niet goedkoper door…

Dit biedt ruimte voor verbetering; we moeten nog groter denken. In onze drive om te blijven versimpelen en dit soort koppelingen in de zorg gemakkelijk en snel te kunnen leveren zetten we een servicebus voor de gezondheidszorg op. Met deze gezondheidsbus wordt het mogelijk om via één koppeling gegevens uit te wisselen tussen apps, EPD’s, HIS-en, ROM systemen, ZIS-en gezondheidskluizen. Uiteraard na toestemming van de cliënt. En nog net voor het einde van 2014 is de gezondheidsbus verkozen tot deelnemer aan het accelerator programma Future of Internet CHallenge eHealth (FICHe).

FICHe is een internationaal consortium aan bedrijven dat Europese MKB-ers gaat helpen innovatieve eHealth ideeën tot marktrijpe producten te ontwikkelen. Deelnemers krijgen toegang tot een breed scala geavanceerde digitale componenten middels het FIWARE-platform. FIWARE is het initiatief dat eind 2014 door de Europese Commissie werd gelanceerd om de digitale innovatiekracht van Europa te versterken. Met deze componenten kunnen we snel en effectief invulling geven aan onze ambitieuze digitale plannen. Een internationale vakjury selecteerde voor FICHe uit ruim 300 Europese aanvragen de 80 meest veelbelovende eHealth concepten, waaronder de gezondheidsbus.

De FICHe-accelerator wordt in Nederland ondersteund door onder andere TNO en Stichting Digitalezorg.nl. Het biedt deelnemers een integraal programma van trainingen, bootcamps, webinars en 1-op-1 coaching aan. Zo voorziet het deze bedrijven van deskundig ICT-advies aangaande het gebruik en integratie van de digitale FIWARE-componenten, maar ook over het ontwikkelen van een valide business model. Daarnaast biedt FICHe ook de mogelijkheid voor deelnemende bedrijven om hun concept voor te leggen aan een FIWARE vraag-en-aanbod forum. Zorginstellingen uit heel Europa kunnen hier al in een vroeg stadium kennismaken met de nieuwe diensten en producten en daarmee invloed uitoefenen op de verdere doorontwikkeling ervan.

Meer weten over de gezondheidsbus? Neem contact op met Lennard@bloei.nl.